Intohimona kirjat ja värit
Tässä taiteilijakodissa kirjat saavat olla esillä. Kauneimmat teokset löytyvät paraatipaikoilta, joissa niitä on helppo selailla ja löytää inspiraatiota muulle tekemiselle.
Värit ja kirjat tekevät kuvataiteilija Saija Starrin ja Erno Ekebomin onnellisiksi. Se näkyy myös pariskunnan 67 m2:n kokoisessa kodissa Helsingin Kruunuhaassa. Starr on esteetikko, joka rakastaa vanhoja huonekaluja, taidetta, kauniita astioita, pastellinvärisiä tekstiilejä ja arjen kauniita asioita.
– Ja myös murrettuja jugend-ajan perinnevärejä, kirkkaita neonvärejä ja 1970-luvun ”sinappivärejä”, Starr jatkaa listaa.
– Inspiroidun monista asioista: luonnosta, avarista maisemista, merestä ja metsästä, visuaalisista draamaelokuvista, vanhojen talojen rapistuneista seinistä, taidekirjojen selailusta ja kirjojen tunnelmista. Myös erilaiset sisustus- ja muotilehdet inspiroivat väreillään.
Hylly kasvaa kirjojen myötä
Lukeminen kuuluu Starrin ja Ekebomin lempiharrastuksiin ja tämä näkyy kotona kirjojen määrässä. Oli aika, jolloin lattialla makaavat suuret kirjapinot kohosivat huojuen pitkin seinää olohuoneessa. Nyttemmin moni opus on löytänyt tiensä hyllyyn tai muuten esille.
Isoa kirjahyllyä kotiin ei mahdu. Pariskunta onkin panostanut ruotsalaisen String-sarjan kirjahyllyyn, joka on korkea ja riittävän kapea kohtaan, johon se on hankittu. Hyllykössä on tyylikkäät vinohyllyt kauniiden kirjojen esillepanoa varten ja liukuovellinen osa, jota voi hyödyntää niin kirjojen kuin muidenkin tavaroiden säilytyksessä.
Hylly on mukavan ajaton ja kevyt.
– Se on käytännöllinen, koska sitä on helppo laajentaa ja muunnella. Juuri tämä hylly rakentui paloista, joita meillä oli jo ennestään edellisessä kodissa. Ostimme siis vain muutaman hyllyn lisää, Starr kertoo.
Tämä käy vinkiksi myös muille kirjanystäville: hyllyjä voi hankkia sitä mukaa kun oma kirjasto laajenee. Jos ei raaski luopua kerran luetuista kirjoista, kannattaa valita hyllysarja, johon saa helposti hankittua lisäosia ja -paloja.
Kirjat kahteen riviin
Starr ja Ekebom ovat myös hyllyttäneet kirjoja kahteen peräkkäiseen riviin yhdelle ja samalle hyllylle.
– Etummaisessa rivissä ovat eniten luetut ja lukua odottavat kirjat, tai ne joissa on kauneimmat kannet. Takariviin päätyvät harvemmin tarvittavat, Starr selittää.
Kirjoja löytyy perheessä tavallisesti vähän sieltä täältä, usein sängyn vierestä lattialta, sillä kotiin sopivia yöpöytiä etsitään yhä. Yksi vanha kirjahyllykin oli jo matkalla kiertoon, mutta ei lopulta joutanutkaan, sillä iso kasa harraste- ja lastenkirjoja hakee vielä paikkaansa. Kodissa vallitsee kuitenkin järjestyksen tuntu, sillä kirjat on järjestetty koon ja värin mukaan sisustuksellisiin pinoihin.
– Ostan välillä kirjoja ulkonäön perusteella, vaikka toki niiden täytyy kiinnostaa minua muutenkin. Näitä löytöjä on sitten ihana jättää esille sohvapöydälle tai ikkunalaudalle: kauniit asiat tuottavat iloa aina kun niihin silmä osuu, Starr filosofoi.
– Kirjat ovat jo itsessään kauniita esineitä, enkä ole koskaan halunnut piilottaa niitä mihinkään. Kirjoihin liittyy paljon hyvää fiilistä ja ne ovat osa kodin tunnelmaa. Nautin jo pelkästä ajatuksesta, rauhoittua ja uppoutua teoksen maailmaan.
Keittokirjat keittiöön
Erno Ekebom nauttii ruoanlaitosta, ja vaikka eletäänkin digiaikaa, pariskunnalla on aika paljon keittokirjoja. Ahkerimmin käytössä olevat keittokirjat ovat keittiössä helposti saatavilla.
– Osa kirjoista on enemmän inspiraation hakuun, osa taas hyvin teknisiä kirjoja, esimerkiksi J. Kenji López-Altin kirja nimeltä Foodlab. Se on Ernon lempiruokabloggaajan ”raamattu”, kokonsa puolesta haastava luettava, mutta kovassa käytössä. Itse käytän keittokirjoja niin, että visuaalisena ihmisenä katson herkullisista kuvista vain ainekset, hankin ne ja ja alan kokata soveltaen ilman reseptejä, Starr nauraa.
Hän kertoo, että kirjoja hankitaan myös matkoihin liittyen.
– Erno tykkää lukea ennen matkaa kirjoja, joiden tapahtumat sijoittuvat matkakohteeseen. Matkoilla tulee myös aina käytyä kirjakaupoissa, sillä ne ovat niin kiehtovia ja kauniita paikkoja. Saatan raahata matkoilta isoja, painavia taidekirjoja, vaikka kirjan voisi tilata netistäkin. On kuitenkin ihana kuljeskella kirjakaupoissa, hiplata, selailla ja sitten päätyä johonkin houkuttelevaan kirjaan. Ei sitä samaa, ihanaa löytämisen tunnetta saa verkosta tilaamalla.
Lukupaikka vaihtelee
Pariskunta rakastaa hitaita viikonloppuaamuja, pitkiä aamiaisia ja kahvittelua kaikessa rauhassa. Usein aamun rauhassa on aikaa tarttua hyvään kirjaan. Starr lukee eniten kaunokirjallisuutta, Ekebomin suosikkeja ovat kaunokirjallisuuden ohella englanninkieliset tietokirjat.
– Pidän monenlaisista kirjoista ja lukukokemukseen vaikuttaa moni seikka, esimerkiksi ajankohta ja elämäntilanne. Vaikutuksen voi tehdä kaunis kirjoitustyyli, samaistuttavuus ja jonkinlainen intensiivinen tunnelma. Viimeksi luin Tove Janssonin Muumipappa ja meri, jota rakastin ja jonka tiedän lukevani uudelleen, Starr kertoo.
– Pidän kovasti Haruki Murakamin kirjojen tunnelmasta. Yksi lempikirjoistani teiniajoilta on Herman Hessen Siddhartha, mihin on vaikuttanut se, että luin sen juuri tietyssä iässä.
Kesällä Starr lukee mielellään myös ulkona, puistoissa ja muissa lempipaikoissaan, joissa aurinko paistaa pisimpään.
– Talvikaudella luemme eniten sohvalla viltin alla ja kesäisin nojatuolissa, kun ikkunoiden veto ei enää haittaa. Viltti on tärkeä asia, se kuuluu lukunautintoon.
Löydä unelmiesi koti Lumo-verkkokaupasta!
VerkkokauppaanMyös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Vieraskynä
Sosiaalisen median yrittäjä Veera Bianca: ”Mitä vähemmän omistan, sitä kevyemmältä elämä tuntuu.”
- Sisusta ja tuunaa
Joutenoloa kotona – sisustusarkkitehdin kolme vinkkiä rentoon kotiin
- Sisusta ja tuunaa
Tee vuokrakodista persoonallinen yhdistelemällä uutta ja vanhaa
- Omilla kulmilla
Tervetuloa moderniin ja merelliseen Helsinkiin