Koti on valokuvataiteilija Dasha Pearsin voimavara
Surrealistinen valokuvataide syntyy kodissa, johon tulvii luonnonvaloa aamusta iltaan. Valokuvataiteilija kertoo, miten koti mahdollistaa hänen taiteellisen työnsä ja toimii samalla turvasatamana hektisen maailman keskellä.
Vaikka on hienoa käydä paikoissa, kohdata uusia ihmisiä ja kokea uusia asioita, koti on paikka, jossa voi olla oma itsensä – ja työstää taidetta vapaasti, uskoo Helsingin Pihlajamäessä Lumo-kodissa asuva valokuvataiteilija Dasha Pears.
“Se tuntuu helpottavalta”, Dasha kuvailee tunnetta, jonka hän kokee kotiin palatessaan. “Että vihdoinkin”, hän naurahtaa.
Kun taiteilija etsi uutta kotia kahden kouluikäisen tyttärensä kanssa, valoisuus oli yksi tärkeimmistä kriteereistä. Tämä koti on ylimmässä kerroksessa, ja isoista ikkunoista avautuu näkymä luontoon. Täältä Dasha ja tyttäret näkevät sekä auringonnousun että -laskun.
Dasha käyttää taiteessaankin aina luonnonvaloa, ja tunnelmallinen, pehmeä valo on erottuva piirre hänen töissään. Dashasta “valo luo taian” hänen teoksiinsa.
Kodin rauhassa syntyvä luova prosessi alkaa usein luonnostelulla. Valmistelu kestää pitkään, mutta kun luova idea on suunniteltu, teoksen kuvaaminen on nopeaa.
Toisinaan Dasha kuvaa jopa kotonaan: sisustus on pelkistetty, jotta huonekaluja siirtämällä saa helposti valkoisen taustan valokuvalle.
Editoinnin Dasha tekee makuuhuoneessaan sijaitsevalla työpisteellä. Se osuus on hänelle meditatiivista, sillä lopputulos on jo aiemmin valmiiksi suunniteltu.
Taide on tapa käsitellä sisimpiä kokemuksia
Dashan tie taiteilijaksi alkoi vuoden 2010 tienoilla. Loppuunpalaminen IT-alan markkinointipäällikkönä ja sitä seurannut sapattivapaa inspiroivat Dashaa hakeutumaan taidekouluun ja valokuvaamisen pariin.
Nykyisin hänen teoksensa ovat minimalistisia ja abstrakteja, surrealistisia valokuvia, ja edustavat tyyliä, jota hän kutsuu psykorealismiksi.
Vuosien mittaan hänen tyylinsä on kehittynyt dokumentaarisesta kauneuden tallentamisesta kohti lavastetumpaa ja maalauksellisempaa ilmaisua.
“Aluksi dokumentoin enemmän ympäröivää todellisuutta ja sen kauneutta. Olin lumoutunut pienten yksityiskohtien tallentamisesta ja tietysti esikoiseni kuvaamisesta, sillä hän oli silloin pieni vauva.”
Inspiraatiota Dasha ammentaa muun muassa surrealistisista taiteilijoista, kuvittajien töistä ja animaatioelokuvista. Taide on Dashalle keino käsitellä tunteita ja sisimpiä kokemuksia.
“Ihmisillä on valtavasti tunteita, jotka eivät ole aina hyväksyttäviä, toivottuja tai edes tiedostettuja, mutta niillekin pitää olla tilaa maailmassa. Haluan pukea ne kauniiseen muotoon.”
Aamut täynnä luovuutta
Hauska yksityiskohta, johon Dasha kodissaan ihastui, on kylpyhuoneen kaksi erillistä ovea. Kun avaa oven kylpyhuoneesta keittiöön, saa luonnonvaloa suoraan myös kylppäriin.
Dashan lempipaikka kotona on olohuoneen sohva, jolla hän tykkää istuskella aamuisin teemuki käsissään. Aamut ovat Dashalle luovinta aikaa.
“Herään aikaisin ja teen mieluiten töitä aamulla. Aamu on sekä tuottavinta että luovinta aikaani”, hän selittää.
Koti ei ole kuitenkaan Dashalle vain työtila – se on perheen yhteinen turvapaikka, jossa pelataan lautapelejä ja katsotaan elokuvia.
Luovuus elää myös arkisissa hetkissä. Dasha tekee itse esimerkiksi ristipistotöitä.
“Vanhempi tyttäreni on kiinnostunut taiteesta, hän maalaa ja piirtää. Nuorempi tyttäreni taas on todella innostunut askartelusta. Hän kerää kaiken roskan ja muuttaa sen taiteeksi”, Dasha kertoo nauraen.
Dasha Pearsin valokuvataiteeseen pääset tutustumaan täällä.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Kurkistus kotiin
Nerea löysi kodin Tikkurilasta – “Täällä minulla on elämä, jota rakennan itse”
- Omilla kulmilla
Pieniä kujia, söpöjä kahviloita ja jokimaisemia – tutustu Turkuun
- Kurkistus kotiin
Kissan karkuretki muutti naapureiden elämän – seinän takaa löytyi uusia ystäviä
- Omilla kulmilla
Tervetuloa moderniin ja merelliseen Helsinkiin