Asumisen trendit ja kehitys

Lumo-kodit kokeilee uusinta älytekniikkaa lämpötilan säätöön ja ilmanvaihtoon

Nassakkakujan Lumo-kodeissa Espoossa on meneillään ainutlaatuinen kokeilu. Siellä uusin älytekniikka säätelee nyt lämmityksen ohella myös ilmanvaihtoa. Älykäs järjestelmä lisää asumismukavuutta ja säästää energiaa.

235x174

Jo tälläkin hetkellä valtaosassa Lumo-taloja on jo käytössä lämmitystä säätelevä Leanheat-järjestelmä. Siitä on saatu loistavia kokemuksia, mutta erilaisia lämmitys- ja ilmanvaihtotekniikoita kehitetään ja kokeillaan silti jatkuvasti.

Nassakkakujan Lumo-taloon Espoon Matinkylässä asennettiin viime vuonna älykkäät ilmanvaihtokoneet, jotka mittaavat koko ajan ilmanvaihdon tarvetta ottamalla huomioon esimerkiksi kosteuden ja hiilidioksidin määrän sisäilmassa.

– Älykäs järjestelmä syöttää asuntoon ilmaa tarpeen mukaan, kun taas ”perinteiset” ilmanvaihtokoneet toimivat vakioteholla, Lumo-kotien talotekniikkainsinööri Jani Sirenius sanoo.

Nassakkakujan Lumo-talon asuntoihin on asennettu älykkäät poistoilmaventtiilit, joilla korvattiin kylpyhuoneiden ja keittiöiden perinteiset venttiilit.

Ilma vaihtuu tarpeen mukaan

Nassakkakujan kolmikerroksisessa Lumo-talossa on 46 asuntoa. Vuonna 1997 rakennettu kiinteistö valittiin älykkäitä ratkaisuja kokeilevan pilottihankkeen kohteeksi muun muassa siksi, että ilmanvaihtokoneet olivat tulleet jo lähelle teknisen käyttöikänsä päätä.

Kokeilun yhteydessä jokaiseen asuntoon on asennettu uudet älykkäät poistoilmaventtiilit. Niillä korvattiin Kylpyhuoneiden ja WC:iden perinteiset poistoilmaventtiilit.

Älyventtiili havaitsee, että asukas on käynyt suihkussa ja tehostaa ilmanvaihtoa kylpyhuoneessa.

Uusissa venttiileissä on anturit, jotka mittaavat ilmavirtausta, kosteutta ja lämpötilaa. Mittaustiedot lähtevät langattomasti pilvipalveluun, joka määrittää kunkin venttiilin optimaalisen avautuman.

– Tavoitteena on, että ilma vaihtuu tiloista tarkoituksenmukaisesti – ei liikaa, eikä liian vähän, Sirenius toteaa.

Älykkäiden ilmanvaihtoratkaisujen keskeinen etu on, että niillä pystytään asunto- ja jopa huonekohtaisiin säätöihin. Älyventtiili esimerkiksi havaitsee, että asukas on käynyt suihkussa ja tehostaa ilmanvaihtoa kylpyhuoneessa.

Asuntojen älykkäät poistoilmapuhaltimet pystyvät myös arvioimaan ilmanvaihtotarpeen. Kokonaisuudessaan se säästää energiaa.

Jo valmiiksi älykästä Leanheat-järjestelmää on Nassakkakujalla täydennetty asentamalla lämpöpattereihin uudet digitaaliset termostaatit.

Kodin lämpötila pysyy tasaisena

Hyvää palautetta saanut Leanheat-järjestelmä on auttanut optimoimaan Lumo-talojen lämmitysjärjestelmän säätelyä ja saavuttamaan näin entistä tasaisemmat asumisolosuhteet.

– Eri puolilla kiinteistöä sijaitseviin asuntoihin on asennettu lämpötilaa mittaavia sensoreita, joiden keräämän tiedon avulla järjestelmän tekoäly oppii säätämään talon lämmitystä optimaalisesti, Sirenius kertoo.

Älykäs järjestelmä ottaa huomioon lisäksi sääennusteiden kaltaisia muita tietoja.

– Esimerkiksi ennen tammikuun paukkupakkasia talojen lämmitysjärjestelmät alkoivat jo hyvissä ajoin varata lisää lämpöä talojen rakenteisiin.

Älykkäät digitaaliset termostaatit ovat alalla uusinta uutta.

Nassakkakujalla Leanheat-järjestelmää on täydennetty asentamalla jokaisen asunnon lämpöpattereihin uudet digitaaliset termostaatit. Ne ovat sananmukaisesti viimeisintä huutoa, sillä laitteiden tanskalaisen valmistajan mukaan vastaavia ei ole vielä missään muualla käytössä koko maailmassa.

Asukas voi mobiililaitteella asettaa huoneistokohtaisen lämpötilatavoitteen.

Termostaattien digitaalisen näytön ansiosta asukas voi säätää helposti ja nopeasti lämpötilaa, jos huoneessa tuntuu liian kylmältä tai kuumalta.

– Uusia laitteita voidaan myös säätää etänä. Asukas voi mobiililaitteella asettaa huoneistokohtaisen lämpötilatavoitteen, ja järjestelmä kykenee pitämään asetetun tavoitteen eri ulkolämpötiloissa.

Termostaatin säätö käy myös paneelista.

Entä jos optimilämpötilan voisi säätää itse?

Nassakkakujalla uuden tekniikan vaikutuksista kerätään tulevien kuukausien aikana tietoa ja kokemuksia. Myös asukkailta toivotaan palautetta.

Sirenius arvioi, että älykäs tekniikka tuo tulevaisuudessa Lumo-koteihin uudenlaisia palveluja. Asukas voisi ehkä itse valita asuntonsa lämpötilan ja vaikuttaa näin vuokran suuruuteen.

Tulevaisuudessa voisi olla mahdollista, että Lumo tarjoaa vaikkapa 21–22 asteen lämpötilan vakiona. Halutessaan asukas pystyisi kuitenkin lisämaksua vastaan saamaan kotiinsa vaikkapa 24 asteen lämpötilan.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu