Lumo-koti täl pual jokke
Marianna Mäkelä asui Turun Itäisellä Pitkäkadulla jo 2000-luvun alussa, muutti välillä Ouluun, löysi puolison ja palasi tämän kanssa takaisin vanhaan kotitaloonsa Turkuun. Kolmihenkiseksi kasvanut perhe viihtyy yhä tutussa osoitteessa, täl pual jokke, jossa kaikki on lähellä.
Marianna Mäkelä, Esa Korpela ja eskarilainen Annikki Mäkelä muuttivat nykyiseen kotiinsa noin vuosi sitten. Muuttoautoja ei tarvittu, sillä vanha koti sijaitsi samassa talossa kuin uusikin, Turun Itäinen Pitkäkatu 38–40:ssä, mutta toisessa rapussa.
– Näin ilmoitustaululla lapun, että silloiset asukkaat halusivat vaihtaa pienempään asuntoon, koska heidän elämäntilanteensa oli muuttunut. Meidän perheellemme vaihdos kaksiosta neliöön sopi erinomaisesti, sillä tila oli jo käymässä vähiin. Vaihto sujui helposti, tarvittiin vain pari allekirjoitusta ja saimme vielä muuttolaatikotkin käyttöömme, Marianna kertoo.
Ja laatikoita kyllä tarvittiin: muutto on aina muutto, vaikka matka olisi lyhyt.
– Muuttolaatikoita taisi olla peräti kahdeksankymmentä. Tosin parikymmentä niistä meni Annikin pehmoleluille, Marianna naurahtaa.
Lumo-kodista toiseen
Mariannalle nykyinen koti on jo peräti kolmas samassa talossa.
– Muutin tähän taloon sinkkunaisena jo vuonna 2000. Asustelin mukavasti kaksiossa, välillä yksin ja välillä ystäväni kanssa. Sitten sain mielenkiintoisen työmahdollisuuden Oulusta – ja sieltäkin asunnon Kojamon kautta.
Alun perin Harjavallasta kotoisin oleva Marianna meni töihin oululaiseen ravintolaan. Helsinkiläinen Esa oli sattumoisin samassa paikassa kokkina. Ei kulunut kauaakaan, kun ravintolan keittiön suunnalla tehtiin vispilänkauppoja.
– Sitten työkuviot veivät taas takaisin Turkuun. Olin tosi iloinen, kun löysimme kaksion täältä samasta talosta, josta olin lähtenyt. Annikki syntyi ja ehdimme asua kaksiossa viisi vuotta ennen tätä viimeistä muuttoamme.
Kaikki löytyy läheltä
Kaikesta voi siis päätellä, että Marianna on varsin tykästynyt Itäisen Pitkäkadun Lumo-kotiinsa.
– Talon sijainti on aivan loistava. Ydinkeskustaan ja kauppatorille on vain kilometri. Olen nykyään töissä Tyksissä laitoshuoltajana ja työpaikallenikin kävelee hetkessä.
Kuten osoitekin vihjaa, olemme Aurajoen itäisellä rannalla. ”Täl pual jokke”, kuten turkulaiset sanovat – täl pual ollaan, kun ollaan samalla puolella kuin tuomiokirkko.
Aivan lähellä on esimerkiksi Kupittaan puisto, jossa perhe käy talvisin luistelemassa ja kesäisin maauimalassa.
– Kun Annikki oli vielä hieman pienempi, niin vakiokohteisiimme kuului myös Kupittaan seikkailupuisto. Siellä on muun muassa paljon erilaisia kiipeilytelineineitä sekä merirosvolaiva ja ritarilinna. Kivoja retkikohteita löytyy myös Vartiovuorenmäeltä ja sen puistoista, tuosta aivan vierestä. Annikki on tehnyt sinne isänsä kanssa retkiä. Hän on käynyt myös Vartiovuoren kesäteatterissa kummitätinsä kanssa.
Lyhyen kävelymatkan päässä on Kupittaan K-citymarket, joka valittiin muutama vuosi sitten Suomen parhaaksi K-citymarketiksi. Kun perheestä löytyy oma keittiömestari ja läheltä näin hyvä ruokakauppa, niin perhettä hemmotellaan herkkuruuilla varmaan päivittäin?
– Esa on kyllä hyvä laittamaan ruokaa, mutta sanotaanko niin, että sellainen ihan tavallinen makaronilaatikon kaltainen arkiruoka vaatii vielä hieman harjoittelua. Kerrankin hän tuli kotiin kaupasta simpukoiden, ostereiden ja etanoiden kanssa. Hyvää oli, mutta en tiedä oliko se ehkä sittenkään aivan Annikin makuun, Marianna muistelee.
Paljon tekemistä pihalla ja yhteistiloissa
Koko perhe arvostaa kotinsa valoisuutta ja tilavuutta.
– Ikkunoitakin on kolmeen eri ilmansuuntaan. Vietämme paljon aikaa myös isolla parvekkeella.
Annikki kehuu erityisesti talon isoa pihaa, jossa on paljon leikkivälineitä. Myös pihan grillikatos on ahkerassa käytössä.
– Kesällä oltiin pihan nurmikolla piknikillä. Se oli kivaa, Annikki kertoo.
Talossa on myös paljon yhteistiloja; pesuhuoneen ja saunan lisäksi muun muassa pieni kuntosali, puutyöverstas sekä kerhohuone, jossa on pieni kirjasto.
– Olemme lainanneet kirjastosta Annikille lastenkirjoja ja vieneet sinne lainattavaksi myös omia kirjojamme. Se on mukavaa käytännön kiertotaloutta, Marianna kertoo
Esa-isä käy talon kuntosalilla, haastattelupäivänäkin siellä on tullut pyörähdettyä.
– Poljin vähän kuntopyörällä, tein taljaa ja penkkiä sekä hakkasin nyrkkeilysäkkiä. Välineitä ei ole tietenkään mitenkään mahdottomasti, mutta juuri sopivasti, että saa hyvän treenin, hän kertoo.
Esa kertoo innostuneensa tosissaan pitämään huolta kunnostaan. Hänen nykyinen työnantajansa Viking Line tukee laivakokkinsa työhyvinvointia muun muassa personal trainerin palveluilla.
Myös talon puutyöverstas on tullut Esalle tutuksi.
– Olen tehnyt jotain pientä hyllyntukea ja ritilää kenkien alle, mitä milloinkin tarvitaan. Verstaalla on kaikki perustyökalut ja usein myös puutavaraa, jota joltain on jäänyt yli.
”Tästä me ei muuteta enää ikinä pois”
Esa kehuu myös talon rauhallisuutta ja sen asukkaita.
– Esimerkiksi yläkerrassa asuvat Reka ja Jari ovat loistotyyppejä, he tekevät taloyhtiöllekin kaikenlaisia pieniä remonttihommia, nikkarointeja ja maalausjuttuja. Ja auttavat aina muita asukkaita. Reka säilyttää meidän vara-avaimiammekin.
Kodin hyvä sijainti on mahdollistanut sen, ettei perhe tarvitse omaa autoa.
– Kun kaikkialle pääsee kävellen, niin emme tarvitse lainkaan autoa. Tavallisesti vuokraamme auton vain kesäviikonlopuiksi ja kesälomareissuille. Se on todella kätevää ja siinä säästyy reilusti rahaa, Esa myhäilee.
Koko perhe tuntuu asettuneen tiukasti Itäiselle Pitkäkadulle.
– Tästä me ei muuteta enää ikinä pois, Annikki kiteyttää.
Löydä unelmiesi koti Lumo-verkkokaupasta
VerkkokauppaanMyös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Vieraskynä
Sosiaalisen median yrittäjä Veera Bianca: ”Mitä vähemmän omistan, sitä kevyemmältä elämä tuntuu.”
- Omilla kulmilla
Tervetuloa moderniin ja merelliseen Helsinkiin
- Kurkistus kotiin
Nerea löysi kodin Tikkurilasta – “Täällä minulla on elämä, jota rakennan itse”
- Ohjeita asumiseen
Sähkösopimus vuokra-asuntoon – opas oikean sähkösopimuksen valintaan