Kestäviä valintoja pukinkonttiin
Moni haluaa muistaa läheisiään jouluna eettisellä ja ekologisella lahjalla. Tällaisen lahjan hankinta on usein myös eduksi kukkarolle – etenkin, jos lahjaa valitessaan voi hyödyntää omia taitojaan. Lumo listasi muutamia ideoita, joista toivottavasti on iloa myös sinulle.
Paras joululahja on sellainen, jolla on saajalleen todellista merkitystä ja joka on myös eettisesti ja ekologisesti kestävä valinta. Lyhyen käyttöiän esineiden sijaan on mahdollista hankkia palveluita ja elämyksiä, joita lahjan saaja ei omaan arkeensa ehkä muuten raaskisi hankkia. Toisaalta lahjat, joiden tekemiseen on käytetty aikaa ja osaamista, lämmittävät aivan erityisellä tavalla.
Kulttuuria kännykkään
Yhä useampi kuluttaa viihdettä ja kulttuuria sovellusten kautta, ja näihin palveluihin voi ostaa myös lahjakortteja. Lahjakortin saajalla on matala kynnys kokeilla esimerkiksi musiikin kuuntelua suoratoistopalvelun kautta, jos tapa on aiemmin tuntunut vieraalta.
Äänikirjapalvelut sopivat hyvin paitsi kirjallisuusihmisille, myös pitkille työmatkoille, aktiiviurheilijoille ja käsityöharrastajille – kirja kuulokkeissa voi jopa tuoda uutta intoa tuttuun harrastukseen. Elokuvien ja sarjojen suoratoistopalveluissa on laaja valikoima, josta valita.
Elämyksissä valinnanvaraa
Perinteisten elämyslahjojen – kuten elokuvalippujen ja hemmotteluhoitojen – lisäksi kannattaa muistaa uusien harrastusten tai urheilulajien kokeilutunnit. Myös yhteinen illallinen lahjanantajan kanssa kiinnostavassa ravintolassa tai muu yhteinen kulttuurikokemus ovat hyviä tapoja luoda ikimuistoisia hetkiä itselle ja lahjansaajalle.
Itse tehty ilahduttaa
Omin käsin tehdyt lahjat ovat saajalleen usein hyvin arvokkaita. Syntyivätpä käsistäsi sitten villasukat, ajattomat puuesineet tai vaikka taideteos, kuten musiikkikappale tai maalaus, lahja ilahduttaa varmasti pitkään.
Jos tulee kiire, turvaudu leivontaan: yhdellä kerralla syntyy herkkuja useampaankin pukin konttiin sujautettavaan lahjaan.
Omat kyvyt hyötykäyttöön
Osaatko antaa rentouttavan niska-selkähieronnan tai luetko kirjoja vivahteikkaasti ääneen? Oletko takuuvarma lastenvahti tai hyvä kokkaamaan aasialaista ruokaa? Osaatko pelastaa tilanteen, kun teknologia aiheuttaa harmaita hiuksia? Omista taidoista on usein yllättävää hyötyä lähipiirille, ja lahjaksi voi hyvin antaa lahjakortin, jossa tarjoaa osaamistaan muiden käyttöön. Lahjakortin avulla lahjan saajan kanssa voi saada yhteistä aikaa, joka muuten jäisi arjen jalkoihin. Omien taitojen lahjakortille kannattaa määrittää selkeä käyttökohde ja suhteellisen lyhyt voimassaoloaika, jotta se ei unohdu arjen alkaessa.
Lahja sitä tarvitsevalle
Joululahjaan varatut rahat voi käyttää myös hyväntekeväisyyteen sen sijaan, että ostaisi tai tekisi lahjan suoraan sen saajalle. Tällainen lahja tuo saajalleen paljon joulumieltä varsinkin, jos rahaa on lahjoitettu lahjan saajan tärkeänä pitämään kohteeseen.
Hyväntekeväisyyskohteita on monenlaisia. On mahdollista esimerkiksi hankkia joululahja vähävaraiselle lapsiperheelle, ostaa kriisialueille pelastuspaketteja, kustantaa lapsen koulutus tai hankkia puita metsityshankkeisiin.
Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:
Laatutuote kestää
Jos haluaa antaa lahjaksi käyttöesineen, siinäkin on vastuullisia vaihtoehtoja. Ekologista lahjaa etsivän kannattaa kiinnittää huomiota laatuun. Korkealaatuiset materiaalit ja huolellinen valmistustyö maksavat usein enemmän, mutta todennäköisesti tuote kestää käytössä jopa moninkertaisen ajan. On myös hyvä, jos tietää kuka, missä ja millaisissa oloissa on tuotteen valmistanut.
Jos laatuesineellä on pitkä takuu, kuten usein on, kannattaa siitä mainita lahjan saajalle esimerkiksi kortissa!
Paketoi luontoa säästäen
Tavallinen lahjapaperi on hankala kierrättää sen väri- ja käsittelyaineiden vuoksi, ja se kuuluukin lajitella energiajakeeseen tai sekajätteeseen. Sama pätee muovisiin lahjanaruihin. Ekologinen lahjanantaja voi sujauttaa lahjat paperipusseihin tai kääriä ne sanomalehti- tai voimapaperiin. Paperinarut voi kierrättää kartonkikeräyksen joukossa.
Tee itse: Sytykeruusut syntyvät kananmunakennoista
Sytykeruusut ovat kaunis käyttölahja kaikille, joilla on kotonaan takka tai puukiuas. Niistä on iloa myös eräihmisille leiritulien sytytyksessä. Ruusut palavat pitkään ja sytyttävät puut luotettavasti, ja ne syntyvät ekologisesti kierrätysmateriaalista.
Ruusukkeisiin tarvitaan kananmunakennoja ja steariinia. Kananmunakennoissa voi kokeilla eri värejä. Steariinia saa rakeena askartelukaupoista, mutta myös vanhoja kynttilänpätkiä voi hyvin sulattaa uudelleen käytettäviksi.
Näin valmistat sytykeruusut helposti kotona
- Leikkaa munakennosta kuppiosat erilleen. Muotoile kunkin kupin reunoista ruusun uloimmat lehdet. Revi lopusta kennosta suikaleita ja pyöritä niistä ruusun sisäosat.
- Sulata steariini vesihauteessa, astiassa kiehuvan kattilan yllä. Älä kuumenna steariinia suoraan kattilassa ilman vesihaudetta, sillä se syttyy helposti palamaan.
- Kasta ruusuke sulaan steariiniin ja valele se kauttaaltaan.
- Pakkaa ruusukkeet kauniisti esimerkiksi lasipurkkiin, niin ne on helppo nostaa esille takanreunalle tai saunan pukuhuoneeseen.