Lumo vinkkaa: pehmeän tahmainen herkku
Sitrukset ovat täällä – nyt niitä kannattaa käyttää kaikenlaisten ruokien piristeenä, niin suolaisten kuin makeiden. Klementiineistä syntyy gluteeniton kakku, täydellinen pari syksyiselle kupposelle teetä tai kahvia.
Pehmeän tahmainen herkku
(gluteeniton klementiinikakku)
5 klementiiniä
öljyä voiteluun
1¾ dl sokeria
1 ps (300 g) mantelijauhoja
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
6 kananmunaa
Liemi
1 sitruunan mehu
¾ dl sokeria
1 kanelitanko
1) Laita 3 klementiiniä kattilaan ja peitä vedellä. Keitä 2 tuntia, kunnes klementiinit ovat pehmeitä, lisää vettä tarvittaessa. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä. Halkaise ja poista näkyvät siemenet, jos niitä on. Laita klementiinit kuorineen tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi tahnaksi.
2) Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele irtopohjainen kakkuvuoka (20–23 cm) öljyllä. Peitä pohja leivinpaperilla.
3) Laita isoon kulhoon sokeri, mantelijauhot, kardemumma, leivinjauhe ja vaniljasokeri, sekoita hyvin. Sekoita keskenään soseutetut klementiinit ja munat. Kaada munaseos kuivien aineiden joukkoon, sekoita hyvin. Kaada vuokaan ja paista uunin alatasolla 50–60 minuuttia.
4) Kakun paistuessa purista 2 klementiinistä mehut kattilaan. Lisää kattilaan myös sitruunan mehu, sokeri ja kanelitanko. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 minuuttia. Ota kakku pois uunista. Pistele haarukalla muutamia reikiä ja kaada siirappi kakun päälle. Anna siirapin imeytyä noin tunti. Irrota kakku vuoasta ja tarjoa löysäksi vatkatun kermavaahdon kanssa.
Kakku säilyy hyvin peitettynä.