Miten nopea nettiyhteys on riittävä?
Kuinka monta megaa riittää pyörittämään nettiä yksin asuvan kotona tai kolmihenkisellä perheellä? Käytännössä voi ajatella, että mitä enemmän netillä on käyttäjiä ja mitä monipuolisempaa ja vaativampaa netinkäyttö on, sitä nopeampi liittymä kannattaa valita.
Joudutko toteamaan lapsille, että älkää aloittako pleikkaripelin pelaamista, ennen kuin etäpalaverisi on ohi viereisessä huoneessa? Jos lapset alkaisivat käyttämään nettiä pelaamiseen samaan aikaan, palaveriyhteytesi alkaisi heti pätkiä.
Moni meistä tyytyy liian huonoon nettiyhteyteen, koska siihen on ehkä vain tottunut, eikä jaksa ottaa selvää eri nopeuksista ja näiden eroista. Kuvitellaan, että hitaampi netti on hintansakin puolesta hyvä valinta.
Todellisuudessa hintaerot eri liittymien välillä eivät edes ole suuria, ja arki helpottuu huomattavasti, kun nettiyhteys on omaan käyttöön sopiva. Esimerkiksi reilun kympin satsauksella saa jo astetta nopeamman netin.
Millainen netti sitten sopii mihinkin käyttöön? Jussi Lahdenperä DNA:n kuluttajalaajakaistaliiketoiminnasta auttaa valinnassa.
50–100 Mbit/s netti
Pienempi nettiyhteys voi olla passeli, jos käyttöä on vain vähän. Nämä yhteysnopeudet sopivat yksin asuvalle tai pariskunnalle, jotka käyttävät nettiä sellaisiin asioihin, jotka vievät vain vähän kaistaa. He esimerkiksi surffaavat netissä, somettavat, käyttävät verkkopankkia ja sähköpostia.
100–600 Mbit/s netti
Netin isompi käyttö tarkoittaa sitä, että perheessä käytetään paljon erilaisia kaistaa vieviä asioita. Esimerkiksi suoratoistopalvelut, kuten Netflix ja HBO, vievät paljon kaistaa. Videoiden kuvanlaatu paranee jatkuvasti, jolloin suoratoistopalveluiden käyttö vaatii netiltäkin enemmän. Iso osa tietokone- ja konsolipelaamisesta tapahtuu nykyään netin kautta, ja videopalaveritkin syövät kaistaa.
Enemmän nettiä käyttävälle perheelle hyvä ohjenuora on, että nopeutta kannattaisi olla vähintään 100 megaa per henkilö.
Jussi Lahdenperä, Head of Consumer Broadband, DNA
Tällaiselle enemmän nettiä käyttävälle perheelle hyvä ohjenuora on, että nopeutta kannattaisi olla ainakin 100 megaa per henkilö. Esimerkkinä kolmihenkinen perhe, jossa äiti ja isä käyttävät paljon suoratoistopalveluita ja lapsi pelaa paljon pelikonsolia ja käyttää älylaitteita. Netin olisi hyvä tällöin olla vähintään 300-megainen.
1000–2000 Mbit/s netti
Parasta mahdollista laatua haluavan kannattaa valita 1000 tai 2000 megan nettiliittymä. Tämä sopii perheelle, jossa netin käyttöä on todella paljon – esimerkiksi pariskunnalle, jotka molemmat ovat kotona työskenteleviä video- tai valokuvaajia ja lähettävät isoja tiedostoja asiakkailleen, ja joiden lapset pelaavat konsoleilla ja omilla tietokoneillaan.
Käytännössä voi ajatella, että mitä enemmän netillä on käyttäjiä ja mitä monipuolisempaa ja vaativampaa netinkäyttö on, sitä nopeampi liittymä kannattaa valita.
Nettiyhteyden nopeuden lisäksi kannattaa hankkia laadukas wifi-modeemi kotiin. Silloin esimerkiksi tietokoneet ja puhelimet voi yhdistää nettiin joko suoraan piuhalla tai wifi-verkon kautta. Jos on yli kolme huonetta, niin wifi-verkkoa voi laajentaa kantamaan kodin joka nurkkaan siihen tarkoitetulla mesh wifi -laajentimella. Jos asunnossa on yli kolme huonetta, niin wifiin kannattaa hankkia wifi mesh -laajennin. Wifi-modeemi tai wifi-laajennin kannattaa laittaa mahdollisimman ylös, keskeiselle paikalle kotona.
Lumo tekee yhteistyötä DNA:n kanssa
Lumo-kodeissa vuokraan sisältyy 50–100 Mbit/s perusnopea nettiyhteys, jolla pääsee surffaamaan ketterästi eri verkkopalveluissa. Mikäli käyttötarpeet vaativat nopeampaa nettiä, niin DNA:n edullisia lisänopeuksia voi ostaa Lumo-asukkaan hintaan My Lumo -palvelun kautta – jossa hinnat ovat parhaimmillaan jopa puolet edullisempia kuin normaalisti.
Asukas, ota nopsa netti käyttöön My Lumo -palvelussa!Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Vieraskynä
Sosiaalisen median yrittäjä Veera Bianca: ”Mitä vähemmän omistan, sitä kevyemmältä elämä tuntuu.”
- Palveluksessasi
Asumisviihtyisyys alkaa siististä pihasta – näin pidämme siitä huolen
- Lumo-palvelut
Digimummo Valtonen on ajan hermolla
- Asumisen trendit ja kehitys
10 vuotta lumoavaa vuokra-asumista