Nuori keihästähti Oliver Helander: Kotona voi rentoutua
Oliver Helander nousi suomalaisen keihäskansan tietoisuuteen viimeistään voittaessaan Pihtiputaan keihäskarnevaalit vuonna 2017. Vuonna 2018 tuli suomenmestaruus ja loukkaantuminen. Rikkinäisen pandemia-ajan ja kuntouttamisen jälkeen loppukesästä 2021 irtosi suomenmestaruus Kalevan kisoissa. Lumo on ollut mukana tukijoukoissa nyt kahden vuoden ajan.
Keihäänheitto on rankka laji. Sen joutui myös nuori keihäslupaus Oliver Helander toteamaan, kun hänen olkapäänsä vääntyi pahasti kaatumiseen päättyneessä kilpailuheitossa kesällä 2018.
Aluksi olkapää näytti selvinneen kaatumisesta melko vähin vaurioin. Kun kivut kuitenkin seurasivat heittämistä vielä seuraavallakin kaudella, Helander päätyi leikkauspöydälle.
Olkapää operoitiin onnistuneesti tammikuussa 2020, ja Helander suhtautui luottavaisesti kauteen 2020. Globaali pandemia sotki kisakauden 2020 ja tavoitteet Tokion olympialaisia myöten siirtyivät vuodelle 2021.
Vaikka Tokion olympialaiset jäivät väliin, Helander tempaisi elokuussa 2021 Kalevan kisoissa sellaisen kaaren, että sillä voitettiin suomenmestaruus. Olkapäävaiva vie Oliverin todennäköisesti vielä uudelleen leikkauspöydälle, mutta hän on toiveikas paranemisen suhteen. Helander ilmoitti Kalevan kisojen yhteydessä myös uuden valmentajansa Tero Pitkämäen tuovan uutta pontta ja intoa kuntoutumiseen.
Monipuolinen urheilutausta
Helander aloitti urheilu-uransa 5-vuotiaana käsipallon parissa. Yleisurheilu tuli mukaan kuvioihin 9-vuotiaana, ja jalkapalloakin hän ehti pelata pari vuotta.
– Keihäänheittoon päätin keskittyä syksyllä 2016. Silloin lopetin käsipallon.
Parhaiksi saavutuksikseen Helander mainitsee suomenmestaruuden lisäksi ennätysheiton, 88,02 metriä. Hyvältä keihäänheittäjältä vaaditaan Helanderin mukaan vahvuutta, nopeutta, räjähtävää liikettä ja taitoa.
– Henkisellä puolella pitää unohtaa epäonnistumiset ja pystyä keskittymään omaan tekemiseen ja tuleviin kisoihin.
Heittotaitoon on varmasti vaikuttanut myös pitkä tausta käsipallossa.
– Heittäminen on aina tuntunut minusta helpolta ja olen teknisesti taitava heittäjä.
Yksi harjoitus päivässä
Kisakauden alkaessa Helander tekee yhden harjoituksen päivässä, vähän kevyemmän kuin harjoituskaudella.
– Jos on kisa tulossa, niin teen kisaa valmistavan harjoituksen päivää ennen.
Heittäminen kiinnostaa myös vapaa-aikana. Helander rentoutuu käymällä heittämässä frisbeetä tai katsomalla kotisohvalla, kun USA:n huippupelaajat antavat kyytiä koripallolle.
– Seuraan NBA:ta aika paljon, suosikkikoripalloilijani on Lebron James.
Kuka
Oliver Helander
Asuu
Vaasassa, yhdessä tyttöystävänsä kanssa.
Tärkeintä kotona
Lepääminen ja rentoutuminen.
Lempipuuhaa kotona
Katsoa edellisen yön NBA-kohokohdat.
Lumo-urheilijat
Vuosien 2020-2021 Lumo-urheilijoita ovat Oliver Helander (keihäänheitto), Anita Korva (maastohiihto), Henry Manni (pyörätuolikelaus), Oskari Mörö (400 metrin aidat), Nooralotta Neziri (100 metrin aidat) ja Emmi Parkkisenniemi (lumilautailu).
Joukkuesponsorointikumppani on Olarin voimistelijoiden naisten edustusjoukkue OVO Team sekä OVO Junior Team.
Lumo-sponsorointi- ja stipendiohjelma
Lumo-sponsorointi- ja stipendiohjelma tukee suomalaista huippu-urheilua ja nuorten liikuntaa yksilö- ja joukkuetasolla. Vuonna 2012 käynnistetty ohjelma edistää hyvinvointia liikunnan parissa myöntämällä stipendejä ja sponsoritukea nuorille urheilulahjakkuuksille.
Tutustu tarkemminMyös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Vieraskynä
Sosiaalisen median yrittäjä Veera Bianca: ”Mitä vähemmän omistan, sitä kevyemmältä elämä tuntuu.”
- Vastuullisuustekoja
Aitajuoksija Viivi Lehikoinen: ”Matkalla tulee oltua lähes puolet vuodesta, joten kotia osaa arvostaa erityisen paljon.”
- Vastuullisuustekoja
Lumo-kotien asukkaat arvostavat kestävää asumista ja yhteisöllisyyttä
- Vastuullisuustekoja
Joukkuevoimistelijat kisaavat maailman huipulla