Ohjeita asumiseen

Sähkösopimus vuokra-asuntoon – opas oikean sähkösopimuksen valintaan

Vuokrasopimuksen teon jälkeen on tärkeää hoitaa kodin sopimukset kuntoon. Yksi näistä on sähkösopimuksen teko, joka vaikuttaa niin omiin asumiskustannuksiin kuin omaan hiilijalanjälkeenkin.

235x174

Sähkö on olennainen osa arkea, jota ilman arki tuntuisi pysähtyvän ja elämä olisi kirjaimellisesti synkempää. Vuokra-asunnossa asuville sähkösopimuksen valinta on tärkeä päätös, sillä se näkyy omassa kukkarossa kuukausittain.

Suurimmassa osassa Lumo-koteja sähkösopimus on vuokralaisen vastuulla, joten on tärkeä tutustua erilaisiin sähkösopimusvaihtoehtoihin ennen muuttoa.

Kerrostaloasunnossa sähköä kuluu keskimäärin 2 000 kWh vuodessa ja eniten sähköä kuluttavat sauna, kylpyhuoneen lattialämmitys ja uuni.

Kerrostalossa sähkönkulutus on kuitenkin verrattain pientä ja sähkösopimusta valittaessa onkin tärkeintä pohtia, mitkä asiat ovat itselleen tärkeitä. Painaako vaakakupissa siis sähkösopimuksen edullisuus, joustavuus, huolettomuus vai vaikutusmahdollisuudet sähkölaskun suuruuteen?

Väreen Growth Specialist, Sami Seppänen, kertoo tärkeimmät asiat, joita kannattaa miettiä sähkösopimusta solmiessa.

Erilaiset sopimustyypit vaikuttavat taloudelliseen ennustettavuuteen

Sähkösopimuksessa hinta voi olla joko täysin kiinteä koko sopimuskauden loppuun asti tai se voi vaihdella aina markkinatilanteen mukaisesti.

Määräaikaisessa sopimuksessa hinta ei muutu sopimuskauden aikana. Kaikista sopimustyypeistä täysin kiinteähintaisessa ja määräaikaisessa sopimuksessa sähkösopimuksesi hinta ei muutu sopimuskauden aikana, mikä tuo vakautta ja ennustettavuutta arkeen. Mikäli määräaikaiseen sopimukseen sisältyy lisäksi kulutusvaikutus, voi se laskea tai nostaa maksamaasi sähkön hintaa.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat saattavat ajoittain vaihdella markkinatilanteen mukaisesti, mutta muutoksista ilmoitetaan aina hyvissä ajoin. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus voi olla hyvä valinta, jos ei halua sitoutua pidemmäksi aikaa.

Pörssisähkö seuraa puolestaan päivittäin markkinahintoja, jolloin hinnat voivat vaihdella hyvinkin paljon eri ajankohtina. Tulevat hinnat ilmoitetaan vain seuraavaan vuorokauden loppuun asti, jolloin omien kustannusten ennustettavuus on jo haastavampaa. Pörssisähkö on oiva valinta silloin, kun sinulla on mahdollisuus ajoittaa omaa sähkön kulutustasi ja haluat täyden vapauden vaikuttaa oman sähkölaskusi suuruuteen.

Tiesitkö?

Pörssisähkön hinta kuvailee sitä, millä tavoin sähköä kulloinkin tuotetaan. Hinnan ollessa matala, sähköä tuotetaan enemmän päästöttömillä tuotantomuodoilla, kuten uusiutuvalla sähköllä ja ydinvoimalla. Vastaavasti hintojen ollessa korkeampia, ovat myös sähköntuotannosta aiheutuvat CO2 päästöt suurempia.

Sähkösopimuksella voit vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen

Valitsemalla ympäristöystävällisen sähkösopimuksen, tuet uusiutuvan energian tuotantoa ja vähennät omaa hiilijalanjälkeäsi. Vihreän sähkön valinta vähentää päästöjä, koska se edistää uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Kun kuluttaja valitsee vihreän sähkön, sähköntuottajat investoivat enemmän uusiutuvaan energiaan, kuten aurinko-, vesi- ja tuulivoimaa sekä bioenergiaan, mikä puolestaan vähentää hiilidioksidipäästöjä. Vihreän sähkön valinta lisää näin uusiutuvan energian kannattavuutta ja sen osuutta sähköntuotannossa, mikä puolestaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja muita haitallisia ympäristövaikutuksia.

Omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää myös muilla päästöttömillä tuotantomuodoilla, kuten ydinvoimalla. Ympäristöystävälliset tuotantomuodot ovat aina alkuperätakuin varmennettuja, jolloin voit luottaa siihen, että ostamasi sähkö on tuotettu päästöttömästi.

Tiesitkö?

Kerrostaloasunnon keskimääräinen sähkönkulutus on 2000 kWh vuodessa. Valitsemalla päästöttömän sähkösopimuksen, säästät 1,11 tonnia CO2-päästöjä vuodessa, mikä vastaa lähes 8000 kilometrin autoilua.

Mieti siis näitä valitessasi sähkösopimusta:

Edullisuus. Mikäli vaakakupissa painaa eniten sähkösopimuksen edullisuus, tulee määräaikainen sopimus yleensä edullisemmaksi kuin toistaiseksi voimassa olevaa sopimus. Kulutusvaikutuksellisessa sopimuksessa energian perushinta on kiinteähintaista sopimusta edullisempi, mutta kulutusvaikutus saattaa joko nostaa tai laskea maksamaasi energian hintaa.

Pörssisähkö on paras vaihtoehto silloin, kun haluat seurata päivittäin sähkön hintoja ja sinua ei huoleta hintojen jatkuva vaihtelu. Pörssisähköstä hyötyy kuitenkin eniten silloin, kun omaa sähkönkulutusta pystyy ajoittamaan vuorokauden edullisimmille ajankohdille.

Joustavuus. Jos sähkösopimuksen valinnassa tärkeintä on se, että et halua sitoutua siihen pidemmäksi aikaa, kannattaa valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat seuraavat kuitenkin markkinahintoja ja saattavat näin ajoittain vaihdella.

Huolettomuus. Aina ei ole mahdollista ajoittaa sähkön kulutusta vuorokauden edullisimmille ajankohdille tai et halua ottaa stressiä siitä, milloin kulutat sähköä. Tällöin kannattaa valita sellainen sähkösopimus, jossa sähkön hinta pysyy samana tai tiedät tulevista hintojen muutoksista aina hyvissä ajoin.

Vaikutusmahdollisuus. Mikäli haluat osittain tai kokonaan vaikuttaa omalla sähkön kulutuksellasi sähkölaskusi suuruuteen, kannattaa valita joko kulutusvaikutuksellinen sopimus tai pörssisähkö. Kerrostaloasunnoissa kulutus on kuitenkin yleensä sen verran pientä, että omaan kulutukseen ei voi vaikuttaa samalla tavalla kuin vaikkapa sähkölämmitteisessä pientalossa.

Väre vinkkaa

Väreellä on tarjolla kulutusvaikutuksellinen Välkky-sähkö. Se on vakaa ja helppo määräaikainen sopimus, joka yhdistää kiinteähintaisen ja pörssisähkön hyvät puolet, sillä kiinteän hinnan lisäksi pystyt vaikuttamaan sähkölaskusi suuruuteen myös omalla kulutuksellasi.

Kaikki Lumo-kotien asukkaat saavat 12 tai 24 kuukauden Välkky-sopimuksen kuukausimaksut puoleen hintaan koko sopimuskauden ajan. Lumo-kotien asukkaat saavat liitettyä Välkky-sopimukseen myös vihreä sähkön tai ydinsähkön - 25 % alennuksella koko sopimuskauden ajaksi. Tutustu etuun My Lumo -palvelussa.

3 vinkkiä oman sähkönkulutuksen hillintään

Käytä sähköä vain silloin kuin tarvitset. Älä jätä esimerkiksi telkkaria turhaan päälle ja sammuta valot aina huoneesta poistuessasi. Varmista myös, ettei useampi laite ole turhaan samaan aikaan päällä.

Tunnista kotisi suurimmat sähkösyöpöt ja kiinnitä huomioita niiden sähkön kulutukseen. Älä pidä siis saunaa turhaan päällä tai lattialämmitystä lämpimämpänä, kun on tarve. Ruonlaitossa on myös hyvä käyttää välillä muutakin kuin uunia.

Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita, jotta sähköä ei kuluteta turhaan.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu