Yhteiset tilat
Kaikki asukkaat voivat vaikuttaa siihen, että talon yhteiset tilat ja piha pysyvät puhtaina ja rauhallisina. Joka päivä jokainen voi tehdä pieniä hyviä tekoja yhteisen asuinympäristön puolesta. Vaikka niin, ettei tuo sadekelillä turhaan rapaa käytäville jalkineissaan.
Ja pienistä teoista ekotehokkuuskin lähtee. Esimerkiksi siitä, että käyttää vettä vain sen verran kuin tarvitsee. Jo kaupassa käydessäkin kukin meistä voi miettiä, kuinka turhaa jätettä voisi vähentää. Samalla talon omaa jätelaskua saa pienennettyä.
Ovet, porrashuoneet ja kellarikäytävät
Huolehdithan aina, että ulko-ovi sulkeutuu jäljessäsi. Esimerkiksi roskat tai lumi ovenraossa voivat estää oven sulkeutumisen ja avoimet ovet vetävät helposti puoleensa asiattomia kulkijoita. Oven väliin asetetut kapulat tai muut esineet voivat vahingoittaa ovia, karmeja ja saranoita. Jos huomaat vikoja ovissa tai muualla yhteisissä tiloissa, ota yhteyttä huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiösi yhteystiedot löydät rappukäytävän ilmoitustaululta tai My Lumo -palvelusta.
Kellareiden palo-ovet on pidettävä aina suljettuina. Palomääräykset kieltävät myös lastenvaunujen ja muiden tavaroiden säilyttämisen porrashuoneissa, kellarikäytävillä ja autokatoksissa. Yhteisen turvallisuuden vuoksi myös mopojen ja muiden moottoriajoneuvojen sekä palavien nesteiden, kaasujen ja räjähdysaineiden säilytys on kielletty talon kaikissa tiloissa. Mikäli kellarikäytävillä tai porrashuoneissa on sinne kuulumatonta tavaraa, kiinteistönomistajalla on oikeus tyhjennyttää tilat ilman erillistä ilmoitusta.
Ilmoitustaulu
Ilmoitustaululta näet tiedotteita talon ajankohtaisista asioista kuten kokouksista tai yhteisistä tapahtumista. Voit itsekin ilmoittaa ilmoitustaululla jos haluat vaikka kierrättää omia tavaroitasi. Ilmoitustaulu ei kuitenkaan ole oikea paikka ilmaista omia mielipiteitään tai huomautella muiden asukkaiden käytöksestä. Jos kiinnität ilmoitustaululle oman ilmoituksesi, muista myös poistaa vanhentunut viestisi.
Hissi
Noudata hissin käyttöohjeita ja ilmoita huomaamistasi vioista hissihuoltoyhtiön päivystyspuhelimeen. Puhelinnumero on yleensä hissin ovessa tai ilmoitustaululla. Jos olet jäänyt hissiin, herätät muiden asukkaiden huomion hälytysnappia painamalla. Uudemmissa hisseissä saat suoran yhteyden hissihuollon päivystykseen. Apu tulee paikalle mahdollisimman pian. Tyhjä hissi korjataan puolestaan normaalina työaikana. Hississä on ilmanvaihtoaukot, joten ilman loppumisesta ei ole vaaraa.
Lapsille on hyvä opettaa hissin oikeaa käyttöä ja muistuttaa, että hissi ei ole leikkipaikka. Tavaroita kuljettaessa kannattaa muistaa kiilautumisvaara ja varmistaa muutenkin, etteivät esimerkiksi vaatteet pääse takertumaan liikkuvaan edustaseinään. Tulipalon tai muun poikkeustilan aikana hissiä ei saa käyttää.
Kerhohuone
Kerhohuone on tarkoitettu kaikkien talon asukkaiden iloksi. Se on yhteisten harrastusten ja toiminnan tukikohta, jonka käytöstä sovitaan asukkaiden yhteisissä kokouksissa. Kerhotoiminnalle ja muille käytännön asioille voidaan valita oma vastuuhenkilö. Kerhotilan varaaminen onnistuu yleensä Lumo-tiimin vetäjän kautta, tai jos sellaista ei ole, asiakaspalvelustamme. Löydät molempien yhteystiedot My Lumo -palvelusta.
Kerhohuoneelle kannattaa laatia omat säännöt yhteistyössä nuorten kanssa. Hyvä periaate nuorten vieraita varten on, että paikalla on aina yksi isäntä yhtä vierasta kohden. Niin vieraat kuin omakin väki noudattavat kerhohuoneen yhteisiä sääntöjä ja siivoavat jälkensä.
Sauna
Saunavuorot varataan My Lumo -palvelun kautta. Asuntokohtaisten vuorojen lisäksi talossa voi olla yhteisiä talkoo-, joulu- tai lenkkisaunoja. Yhteisessä saunassa jokainen ottaa huomioon seuraavat saunojat huolehtimalla saunan siisteydestä. Haisevat roskat kukin vie mukanaan saunasta. Muista huuhdella saunavuoron päätteeksi pesuastiat ja kuivata pesuhuoneen lattia kumilastalla.
Löylyhuoneen lauteita ja seiniä ei pidä valella vedellä, koska se lyhentää puurakenteiden käyttöikää. Kiukaan termostaatti on säädetty kiinteästi oikeaan lämpötilaan, joten ethän säädä sitä itse.
Pesula ja kuivaushuone
Pyykinpesu talon omassa pesulassa vähentää huomattavasti kotisi kosteuskuormaa. Talon pesukoneiden, kuivausrumpujen ja mankeleiden käyttö pienentää samalla omaa sähkölaskuasi. Kuivaushuoneissa on usein tehokas kuivauspuhallin, joka kuivaa lingotun pyykin jo muutamassa tunnissa.
Pesulan käyttö on useimmissa taloissa ilmaista ja käyttövuorolista sekä ohjeet löytyvät pesulasta. Tutustu käyttöohjeisiin huolellisesti, esimerkiksi mattojen pesu ja kuivaus ei ole yleensä mahdollista tavallisilla koneilla. Mattoja ei saa kuivattaa pesulassa eikä kuivaushuoneessa. Käyttöohjeet opastavat myös siitä kuinka puhdistat tilat oman vuorosi jälkeen.
Hae valmis pyykki ajoissa pois, jotta seuraava pyykkääjä pääsee hyödyntämään oman vuoronsa. Jos pesulan tai kuivaushuoneen laitteissa on vikaa, ota yhteys huoltoon ja tee vikailmoitus.
Irtaimistovarasto
Kerros- ja rivitaloissa on yleensä irtaimistovarastot ja jokaisella huoneistolla on oma varastokomero tavaroiden säilytystä varten. Varastokomerossa ei kannata säilyttää arvokasta tavaraa tai alkoholia, sillä nämä voivat houkutella murtovarkaita.
Kotivakuutus korvaa yleensä irtaimistovarastossa säilytetyn normaalin koti-irtaimiston varkaus- ja ilkivaltavahingot. Omalta vakuutusyhtiöltä kannattaa tarkistaa irtaimistovakuutuksen kattavuus ja vakuutuksen omavastuun suuruus.
Irtaimistovarasto on nimensä mukaisesti ainoastaan tavallista koti-irtaimistoa varten ja kaikenlaisten palavien nesteiden ja räjähdysaineiden säilytys on niissä kielletty. Varastoi tavarat niin, etteivät ne tuki tai peitä lämmityspattereita tai ilmanvaihtoventtiilejä.
Ulkoiluvälinevarastot
Ulkoiluvälinevarastoissa lastenvaunut, polkupyörät ja muut ulkoiluvälineet säilyvät kuivina ja muutenkin hyvässä kunnossa. Varastot ovat lukittuja, mutta silti esimerkiksi omat polkupyörät kannattaa aina pitää lukossa.
Moottoriajoneuvojen kuten mopojen tai mönkijöiden talvisäilytyksestä voit kysyä ohjeita omalta isännöitsijältäsi. Yhteisissä varastotiloissa niiden säilyttäminen ei ole sallittua.
Talon ulkoiluvälinevarastoissa saa säilyttää ainoastaan ulkoiluvälineitä, kuten esimerkiksi polkupyöriä ja lastenvaunuja. Mikäli varastoissa on sinne kuulumatonta tavaraa, kiinteistönomistajalla on oikeus tyhjennyttää varasto ilman erillistä ilmoitusta.
Väestönsuoja
Väestönsuojat ovat normaalitilanteessa varastotiloina ja ne tyhjennetään viranomaisten määräysten mukaisesti tarvittaessa.
Pyydämme asukkaitamme tutustumaan myös My Lumo -palvelun Talon tiedot -osiosta löytyvään, talokohtaiseen pelastussuunnitelmaan.
Kiinteistönhoitosopimus
Olemme laatineet kiinteistönhuollosta ja siivouspalvelusta erillisen palvelusopimuksen: Kiinteistönhoitosopimus asukkaalle
Vikatapauksissa on suositeltavaa tehdä vikailmoitus huoltoyhtiölle asukassivujen kautta.