Lumo vinkkaa

Aktiivisesti kotona

Kun tänä keväänä ei ole päästy harrastuksiin ja tapahtumiin normaaliin tapaan, on harrastusten ja tapahtumien tultava kotiin.

235x174

Lumo keräsi listan erilaisista tekemisistä, joka onnistuvat myös poikkeusoloissa. Poimi itsellesi sopivimmat vinkit, ja – mahdollisuuksien mukaan – keskity vain yhteen asiaan kerralla, saat siitä näin enemmän irti.

Liikettä niveliin

Kerää joka päivä 10 000 askelta. Yllättävän kova haaste ainakin useimmille etätyön tekijöille! Ole kuitenkin itsellesi armollinen – askelia kannattaa keräillä hyvillä mielin ja itseään sopivasti kannustaen.

Osallistu Kilometrikisaan. Polje ystävien kanssa kimpassa ja tue samalla halutessasi ilmastonmuutoksen vastaista työtä Punaisen Ristin Ketjureaktio-kampanjassa. Myös Lumo on mukana polkemassa hyvää!

Verkossa on myös runsaasti muita erilaisia jumppaohjeita ja -ohjelmia. Vieläkö muistat esimerkiksi 1980-luvun legendaarisen Iltajumpan Anne Sällylän ja Eeva Eerikäisen johdolla? Nyt voit fiilistellä ja jumpata kaksikon opastuksella Yle Areenassa.

Vetreytä jumittunut selkä. Moni etätyöläinen on huomannut, etteivät työolot kotona välttämättä ole kovin ergonomiset. Siksi on hyvä pitää huolta, että selkä ja hartiat pysyvät kunnossa ja säryt poissa. Muista taukojumpat. Tai kokeile avuksi joogaa, esimerkiksi Kylli Kukkin kanssa suomeksi tai Adrienen seurassa englanniksi.

Haukkaa happea ja pinkaise juoksuun. Lumo Pihakoutsi opastaa, millainen on hyvä juoksutekniikka.

Yhdessä virtuaalisesti

Järjestä videotreffit erilaisilla kokoonpanoilla. Synttärit sukulaisten kesken, illanistujaiset kaveriporukalla, tapaaminen riskiryhmiin kuuluvan tai karanteenissa olevan läheisen kanssa. Valitkaa tapaamisille teemoja: paras korona-ajan kotoiluasuni, miksi kahvi maistuu parhaalta juuri tästä kupista tai näin syntyy kampaus poikkeusoloissa pitkäksi venähtäneisiin hiuksiin. Yhdessäolosta vaikka vain ruudun välityksellä saa voimaa ja iloa.

Perusta oma virtuaalinen olohuone ja kutsu kaverit kylään. Lumo rakensi kaikkien kotoilijoiden iloksi virtuaalisen Lumo-kodin, jossa ystäviä voi tavata ilman vaaraa minkäänlaisista tartunnoista tai muista pöpöistä. Täällä lemmikit ovat tervetulleita, seinät sopii maalata eikä vuokravakuuksia tarvita – ihan niin kuin Lumo- kodeissa muutenkin. Luo itsellesi oma huone ja kutsu sinne kaikki kaverit, joita haluat tavata!

Osallistu verkkopeliin. Verkossa on paljon erilaisia pelejä, joita voi pelata yhdessä paitsi tuttujen, myös tuiki tuntemattomien kanssa. Miten olisi erä – minä vastaan muu maailma? Yksi hauska peli, jota voi kokeilla vaikka koko perheen voimin on skribbl.io. Siinä yksi osallistuja piirtää ja muut arvaavat, mitä kuvaan on syntymässä. Voi pelata myös suomeksi. Lets draw it -pelissä paitsi piirretään kilpaa, myös annetaan pisteitä muiden piirroksille.

Paljon pähkinöitä omaksi ja perheen riemuksi löydät, kun googlaat esim. pulmapelit netissä.

Verkkoravintoa sielulle

Kaipaatko taidenäyttelyihin, museoihin, konsertteihin tai teatteriin? Näistä ei onneksi tarvitse poikkeusaikanakaan täysin luopua. Monet taiteilijat ovat siirtäneet töitään verkkoon, ja esimerkiksi artistit keikkailevat nyt verkossa ja päästävät kamerat treenikämpilleen. Seuraa omien suosikkiartistiesi somepäivityksiä, niin et missaa verkkokeikkoja.

Lähde kulttuuriretkelle. Koronakonsertit-verkkosivulle on koottu listaus erilaista konserteista, joihin voi osallistua verkon välityksellä. Mukana on kaikenlaista musiikkia, klassista ja kevyttä, kamarimusiikista lastenkonsertteihin ja maamme eturivin artistien keikkoihin.

Vielä laajempi kattaus kulttuuria löytyy Karanteeniklubista. Klubin oman määritelmän mukaan sivuilla välitetään ideoita, konkreettista tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Niin yksityishenkilöt artistit, yhteisöt kuin yrityksetkin voivat linkittää ryhmään ideoita yhteisestä ajanvietteestä.

Samoilla linjoilla on Karanteeniteatteri, joka määrittelee itsensä suomalaisten ammattinäyttelijöiden ja teatterinystävien kodiksi. Se toimii kuten oikea teatteri, eli sillä on ohjelmisto, jonka mukaan esityksiä striimataan tiettyinä aikoina. Ohjelmisto on monipuolinen, muun muassa monologeja, improvisaatiota, lauluiltoja, lastenteatteria ja runoesityksiä.

Yksi ehkä hienoimpia esityksiä tarjoilevista sivustoista on Stage24, Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämö. Katso tasokkaan Kansallisoopperamme ja -balettimme esityksiä, trailereita ja tekijöiden haastatteluja. Esimerkiksi iki-ihana Peppi Pitkätossu -balettitallenne on nähtävissä 24.6. saakka.

Tutustu näyttelyihin. Vaikka museot ja galleriat on suljettu, moni niistä on tuonut tarjontaansa verkkoon kiehtovalla ja kiinnostavalla tavalla. Esimerkiksi Suomen valokuvataiteen museon kaikkien aikojen suosituin näyttely, Vivian Maierin Omakuva ja sen varjo on nähtävillä sivustolla 24.5. asti.

Osallistu opastetulle museokierrokselle. Suomen kansallismuseon linnat, museot, kokoelmat ja tutkimus tarjoavat ehtymättömästi tutkiskeltavaa myös poikkeusaikoina. Retkelle historiaamme voi lähteä koko perheen voimin, ja valita kohteita sen mukaan, mistä asioista kukin perheenjäsen on eniten kiinnostunut.

Kansallisgallerian sivuilla taas pääset tutustumaan kuvataiteen klassikoihin viime vuosisadan suurista nimistä aina tämän päivän uusiin kykyihin.

Maailman ihmeet

Näe maailmaa. Tutustu vieraisiin paikkoihin Google mapsin Street View -näkymällä. Miltä näyttää Taj Mahal tai Gizan pyramidit? Laajenna teemaa koko perheen kanssa yhdessä: kokatkaa samalla sen maan ruokia, johon tutustutte ja laittakaa maalle tyypillistä musiikkia soimaan taustalle.

Tutustu kaukaiseen luontoon. Täältä pääset vaikuttavalle matkalle maailman eri kansallispuistoihin. Himmennä valot, pistä kuulokkeet korvillesi ja nauti!

Hemmottelua makunystyröille

Viihdy keittiössä. Sosiaalista mediaa seuratessa näytti hetken siltä, että koko Suomi leipoi pataleipiä. Paljon muutakin onneksi voi tehdä hemmotellakseen itseään ja makunystyröitään. Nyt onkin hyvä hetki tehdä jotain uutta, vaikka omaa mysliä tai näkkileipää. Kokeilemalla löydät sen parhaan yhdistelmän. Eikä säilöminenkään ole pelkkää syksyn puuhaa. Voit tehdä omia säilykkeitä ympäri vuoden erilaisista hedelmistä, vihanneksista tai niiden yhdistelmistä ja maustaa rohkeasti oman maun mukaan.

Säännöllinen ruokailu pitää päivärytmin kasassa myös poikkeusaikoina. Kokeile viikonloppuaamuna perheen yhteisellä brunssilla shaksukaa, Lähi-Idästä kotoisin olevaa aamiaispannua. Kokoa lounaaksi iso kulhollinen värikkäitä vihanneksia ja broileria. Päivälliseksi maistuu kesään hyvin sopiva nyhtökaura-tomaatti-mozzarellapitsa.

Ja kun kesän kukkakaalisato valmistuu, voit perinteisen kesäkeiton sijaan tehdä mausteisen lämmittävän kukkakaali-linssikeiton.

Puuhaa pienille

Monessa perheessä on kevään aikana pidetty kotikoulua ja myös päiväkoti-ikäiset lapset ovat pysyneet kotona. Tekemistä on etsitty monista lähteistä. Apuun ovat rientäneet muun muassa kirjastot.

Hypätkää satumaailmaan. Esimerkiksi kirjastokaistalla voi heittäytyä sirkusklovni Jojon matkaan, ja Yle areenasta löytyvät Pikku Kakkosen ladattavat sadut. Yhdessä lapsen kanssa voi käpertyä myös lukemaan iltasatu.org-sivuston satuja.

Ratkokaa matematiikkaa. Yksi kevään puheenaihe on ollut koulujen matematiikan tehtävät, jotka ovat tuottaneet ongelmia jo ihan pienten koululaisten vanhemmillekin. Nyt treenaamaan yhdessä tai yksin. Kokeile näitä: 10 monkeys ja Pulmaario.

Kurkatkaa lelulaatikkoon. Virtuaaliseksi lelulaatikoksi voisi kutsua esimerkiksi makupalat.fi:n puuhaa lapsille -sivua. Sinne on koottu pitkä lista erilaista puuhaa ja tekemistä lapsille. Ei kun valitsemaan!

Perinteiset jutut uudella twistillä

Palapelit ovat lisänneet suosiotaan. Jos et ole vielä kokeillut, kannattaa ehdottomasti. Ja jos olet jo palapelikonkari, kokeile uusia tapoja koota peli. Mitä jos et tällä kertaa lajittelisi paloja lainkaan ja jättäisit muutenkin reunapalat viimeiseksi? Ota ensimmäiseksi käteesi pieni pala yhtä pintaa – laajaa taivasta, merta tai vastaavaa – ja ala koota peliä sen ympärille. Muun muassa Facebookissa on monta ryhmää palapeliharrastajille ja esimerkiksi Palapelien vaihtorinki niille, joihin palapelikärpänen puraisee kunnolla.

Kirjat ovat viihdyttäneet ihmisiä kautta aikojen, niin myös nyt. Tutustu myös e-kirjoihin ja äänikirjoihin!

Päiväkirja on monelle henkireikä, johon voi purkaa vaikeitakin tuntoja, kun harmittaa tai ilo pursuillee yli äyräiden. Kokeile – tai vie asia nextille levelille ja perusta blogi. Voit jakaa blogisi vain pienelle piirille, ja samalla kertoa läheisille ihmisille, miten sinulla ja perheelläsi sujuu, mitä kotona tapahtuu ja miten lapset kasvavat. Mukaan kuvia ja videoklippejä!

Ja jos olet pitänyt joskus päiväkirjaa, niin nyt on hyvää aikaa käydä vanhoja tekstejäsi läpi ja lukea, millaista elämä oli silloin ennen.

Askartele tervehdys karanteeniin ja pistä se postiin. Tämän päivän isovanhemmat ovat jo taitavia verkon käyttäjiä, mutta käsintehty tervehdys ilahduttaa silti. Jospa pistäisit kirjekuoreen lasten uusimmat piirustukset ja ehkä pari printattua valokuvaakin – tuo varmasti iloa karanteenikotiin. Myös monelle lapselle ajatus vaikka kortin tekemisestä ja postittamisesta eteenpäin antaa hyvää vaihtelua someviestittelyyn: näinkin voi tehdä!

28.4.2020 (Muokattu 8.1.2025)

Teksti Paula Ristimäki

Kuvat iStock

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu