Lumo-kodit näyttävät mallia: kiertotaloudella kohti kestävää asumista
Vantaan Malminiityssä vietettiin kesäkuussa Maailman ympäristöpäivää. Lumo-talojen asukkaiden pihatapahtumassa teemana oli kiertotalous ja kestävä asuminen. Tarjolla oli pyörähuoltoa ja keskustelua kierrätyksestä ja kodin huoltotöistä sekä herkullisia hot dogeja. Nuorimmat vieraat pääsivät myös kipuamaan erilaisten huoltoajoneuvojen rattiin.
7-vuotias Mico Saranpää tööttäilee talonmiesten huoltoautossa kuskin paikalla. Pikkusisko Nana ei pidä äänestä ja kiipeää ovesta ulos.
– Tulimme tänne katsomaan työkoneita ja tuomaan pyörät huoltoon. Nanan pyörän apupyörät kiristettiin ja Micon pyörän jarrut tarkistettiin ja laitettiin ilmaa renkaisiin, kaksikon äiti Miia Saranpää kertoo.
Lumo-talkkareiden huoltoauton lisäksi Vantaan Malminiityntien pihamaalla on asukkaiden ihmeteltävänä imulakaisukone ja kauhaharja, joita käytetään hiekan ja soran poistamiseen kaduilta. Kauhaharjan ratin taakse hypätessä penkki joustaa ja näkymä on korkealla. Oikean käden puolella on rivissä liuta erivärisiä nappuloita.
Pyörähuolto ja hot dogit kiinnostivat
Malminiityn tapahtuma on osa Kojamon, Lassila & Tikanojan, Motivan ja Sitran Kiertotalo-hanketta. Maailman ympäristöpäivän tapahtuma houkutteli viileässä kesäsäässä Malminiityntielle reilut satakunta lähitalojen Lumo-asukasta.
Pyörähuollon ja työkoneiden lisäksi paikalla oli Lumo-talkkareita jakamassa tietoa kodin huoltotöistä, kuten lattiakaivon putsauksesta tai liesituulettimen rasvasuodattimen vaihtamisesta. Lisäksi iltapäivästä iltaan kestävään tapahtumaan sai tuoda pyöriä ja harrastusvälineitä kierrätykseen tai tulla muuten vain keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa asumiseen liittyvistä kestävän kehityksen teemoista.
Suurimmasta yleisösuosiosta nauttivat pyörähuoltoovelle.fi:n pyörähuolto ja evästyksestä vastannut Hodarifillarin hot dog -piste. Pyöriä huollettiin päivän aikana kaikkiaan kolmisenkymmentä, ja Helsingin ja New Yorkin mukaan nimettyjä hodareita kului lämmikkeeksi tasaiseen tahtiin.
– Noin sata hot dogia on mennyt tähän mennessä, laskevat Jacob Nordgren ja Andreas Suni Hodarifillarin tiskin takana jo tapahtuman alkupuolella kello viiden jälkeen.
Ohjeita kierrätykseen
Lumo-asukkaita puhuttivat Malminiityntien tapahtumassa erityisesti kierrätykseen liittyvät asiat. Jätekatoksiin toivottiin ohjeita usealla eri kielellä, ei vain suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, jotta kaikki asukkaat saisivat tarvittavan ohjeistuksen jäteastioiden käyttöön. Tekstin lisäksi toivottiin myös käytännöllisempää opastusta.
Katoksen alla kierrätysneuvontapisteessä neuvojaan jakeli sähköisesti myös Kierrätysbotti Kikka. Tekoälyä käyttävä sovellus toimii Facebookin Messenger-viestipalvelussa ja jakelee kysyjille hakusanalla neuvoja jätteiden oikeista kierrätystavoista ja -paikoista. Kikka paljasti myös huumorintajuisen puolensa, sillä tietokoneruudun viestikuplista voi väliin lukea myös pilke silmäkulmassa laadittuja ohjeita tavallista epätavanomaisempiin kierrätysongelmiin.
Kodinhuoltotyöt haltuun
Adam ja Kiran Brockwell poikkesivat lastensa Iisakin ja Jakobin kanssa pihalle hot dogeille ja kuulemaan Lassila & Tikanojan Helpponouto-palvelusta, joka kuljettaa tarpeettomiksi jääneet huonekalut ja muut tavarat kierrätykseen ja materiaalikeräykseen veloitusta vastaan.
– Saimme tietoa myös tavaroiden varastointipalvelusta ja nettisivuista, joilta saa lisää tietoa, toteaa Adam Brockwell ja kehuu samalla hyvin maustettuja hot dogeja.
Marika, Arno ja Aron Rannamets lähtivät puolestaan tuomaan Aronin pyörää huoltoon ja pohtivat samalla omia asumistapojaan vastuullisuuden kannalta. Virosta viisi vuotta sitten Suomeen muuttaneille kierrätys ei ollut tuttua, mutta pienet kodin huoltotyöt hoituvat ilman huoltomiehen apua.
– Lamput ja sulakkeet vaihdetaan, ja kaikki pienet hommat tehdään itse. Huoltomies on käynyt meillä kerran, muistelevat Marika ja Arno.
Paikalla pyörivät Lumo-talkkarit kertoivat, että heitä soitetaan usein apuun, kun asukkaalta on jäänyt vaikka lattiakaivo putsaamatta ja se menee tukkoon.
– Lamppujen vaihto on toinen sellainen, johon pyydetään apua. Ja liesituulettimen rasvasuodattimen putsaus jää yleensä asukkailta tekemättä. Ne ovat useimmiten pestäviä ja niihin voi jäädä paksu rasvakerros, joka huonontaa sisäilman laatua, vinkkaa Lumo-talkkarina työskentelevä Kimmo Järvinen.
Lumo-talot syksyn Kiertotalo-pilottiin nyt valittu
Kiertotalo-hankkeen – kuten tämänkin pihatapahtuman – tavoitteena on tehdä kiertotaloutta Lumo-asukkaille entistä tutummaksi ja ottaa uusia kestävän kehityksen ideoita käyttöön.
Kutsu lähti kaikille noin 1 300:lle Malminiityn alueella asuvalle Lumo-asukkaalle suomeksi ja englanniksi. Kojamon ympäristö- ja energia-asiantuntija Ayla Dinçay kertoo Kiertotalo-hankkeen lähteneen positiivisesti käyntiin.
Erityisesti nämä kiertotalouden teemat kiinnostivat Lumo-kotien asukkaita
- Kierrätys ja jätehuolto
- Jakamistalous
- Muovin kierrätys
- Yhteisöllisyys
- Energiatehokkuus
- Kaupunkiviljely
Lähde: Lumo-kotien asukkaille keväällä 2018 tehty asukaskysely
– Syksyllä alkaa Kiertotalo-pilotti, johon on juuri valittu kohteet. Talot on valittu niin, että saamme valtakunnallista hajontaa ja uusia hyviä kiertotalous-ideoita ja kokeiluja käytäntöön.
Halukkaaksi mukaan hankkeeseen ilmoittautui yli sata Lumo-taloa.
– Osa vastaajista oli innokkaita ideoimaan ja oppimaan uutta, mutta mukana oli myös paljon sellaisia, jotka jo tiesivät ympäristöasioista tosi paljon, Dinçay kertoo.
Kiertotalo-hankkeeseen valitut Lumo-talot
- Karavaanikuja 2, Helsinki
- Jalohaukantie 1, Oulu
- Saariniemenkatu 6, Helsinki
- Meesakatu 2, Tampere
- Kyllikinkatu 15, Tampere
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Vieraskynä
Sosiaalisen median yrittäjä Veera Bianca: ”Mitä vähemmän omistan, sitä kevyemmältä elämä tuntuu.”
- Vastuullisuustekoja
Aitajuoksija Viivi Lehikoinen: ”Matkalla tulee oltua lähes puolet vuodesta, joten kotia osaa arvostaa erityisen paljon.”
- Kestävä elämäntapa
Lumo-kotien bonushaaste energiansäästöön: turhakkeet tarkasteluun!
- Asumisen trendit ja kehitys
10 vuotta lumoavaa vuokra-asumista