Sesonkiherkkuja ja värikkäitä kasviksia – virittäydy juhlakauteen Tara Junkerin resepteillä!
Loppuvuoden juhlapyhät vilahtavat nopeasti ohi, ja siksi kannattaa nauttia myös arjessa. Ruokakirjailija Tara Junker paljastaa parhaat vinkit tunnelmointiin sekä jakaa kaksi maistuvaa reseptiä.
Tara Junker uskoo, että ruoka kruunaa jokaisen juhlan. Ruoka ei ole hänelle pelkkä ateria vaan myös rakkaudenosoitus, jolla voi korvata perinteiset materiaaliset lahjat. Junker kannustaa kokeilemaan rohkeasti uusia reseptejä; jos perinteiset ruoat eivät maistu, niitä kannattaa ehdottomasti muokata omaan makuun sopivaksi. Tänä vuonna Junker herkuttelee ruusukaali-gnoccheilla ja kurpitsa-fetasalaatilla.
”Satokausiajattelu on minulle tärkeää ja se näkyy näissäkin resepteissä. Ruoat on nopea valmistaa, eli ne todella sopivat arkeen. Toisaalta annokset ovat niin kauniita, että tarjoilen näitä mielelläni myös juhlavieraille”, Junker pohtii.
Ruusukaali-gnocchit, neljälle (20 minuuttia)
500 g tuoretta gnocchia
1 dl pinjansiemeniä
1 sitruuna
500 g ruusukaalia
150 g tuoretta lehtikaalia
2 valkosipulinkynttä
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
sormisuolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä tai voita paistamiseen
- Paahda pinjansiemeniä kullanruskeaksi kuivalla paistinpannulla. Leikkaa sitruuna kahtia ja paista leikkuupuoli alaspäin kauniin värisiksi ja kunnes sitruuna on kuumaa.
- Puhdista ruusukaalit ja leikkaa ne puoliksi. Kuumenna öljy tai voi pannulla ja paista ruusukaalit kullanruskeaksi korkealla lämmöllä sekoitellen. Kaada tarjoiluvadille.
- Revi lehtikaalista varret irti. Kuori ja raasta valkosipuli. Paista lehtikaali, gnocchit ja valkosipuli öljyssä tai voissa kunnes gnocchit ovat rapeita.
- Sekoita keskenään gnocchit, ruusukaalit ja lehtikaali. Viimeistele parmesaanilla, pinjansiemenillä, sormisuolalla ja mustapippurilla. Tarjoile paistetun sitruunan kanssa.
Vinkki
Vähennä ruokahävikkiä ja hyödynnä koko lehtikaali. Lehtikaalin varret ovat kovia, mutta pilkkomalla ne pieneksi saat ne hyvin mukaan ruokaan.
Mistä sitten inspiraatiota uusiin kokeiluihin? Junker vannoo ruokalehtien sekä keittokirjojen nimeen.
”Käyn kirjastossa viikoittain, sillä kauniiden keittokirjojen selailu virittää osaltaan juhlatunnelmaan”, hän hymyilee.
Vinkki
Saat resepteistä vegaaniset versiot vaihtamalla voin öljyyn sekä korvaamalla juustot vegaanisilla versioilla tai ravintohiivalla.
Kurpitsa-fetasalaatti tahinikastikkeella, neljälle (40 minuuttia)
1 myskikurpitsa
1 purkki (380 g) kikherneitä
1-2 tl harissatahnaa (maun mukaan)
1 raastettu valkosipulinkynsi
1 tl rosmariinia
1 granaattiomenaa
1 sikurisalaatti
150 g fetajuustoa
oliiviöljyä
sormisuolaa
Kastike
1 dl vaaleaa tahinia
2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
2 raastettua valkosipulinkynttä
2 rkl japanilaista soijaa
1 dl kylmää vettä
puolikkaan sitruunan mehut
- Lämmitä uuni 200 asteeseen.
- Kuori ja leikkaa kurpitsa paloiksi, noin 2 x 3 cm. Valuta kikherneet. Sekoita kurpitsa, kikherneet, harissa, valkosipuli, rosmariini, öljy ja suola uunipellillä ja paahda uunissa kunnes kurpitsa on pehmeä ja kikherneet rapeita, noin 25 minuuttia.
- Kuori granaattiomena ja irrota sikurin lehdet.
- Sekoita kastikeainekset keskenään, maista jos haluat lisätä jotain. Sekoita kaikki isolla tarjoiluvadilla. Viimeistele fetajuustolla.
Vinkki
Granaattiomena kannattaa avata veden alla, jotta siemenet saa helposti irti ja mehu ei leviä kaikkialle.
Kaunis kattaus viimeistelee ruokahetken. Junker suosii erilaisia astioita, jotka tuovat pöytään kiinnostavan ja värikkään ilmeen. Pieni arjen luksus on kankaiset servietit, Junker vinkkaa.
”En ole mikään askartelija, mutta tykkään tuoda metsästä vaikka havuja osaksi kattausta. Ja tietenkin värikäs ruoka on jo koriste itsessään!”
Lisää Tara Junkerin ihania reseptejä löydät hänen Instagram-tililtään.