Lumo-kodeissa arvostetaan kiertotaloutta
Lumo-kotien asukkaat pitävät luonnonvaroja säästävää kulutusta arvossaan. Kiertotalo-hankkeessa etsitään nyt yhdessä asukkaiden kanssa käytännön tapoja edistää kiertotaloutta entisestään sekä kotona että koko taloyhtiössä.
Vuokralla asuvista suomalaisista 63 prosenttia on vähentänyt kuluttamista ympäristösyistä. Vielä useammalle, 73 prosentille on tärkeää, että hankittuja tuotteita on mahdollista kierrättää tai korjata.
Nämä tuoreen valtakunnallisen kyselytutkimuksen tulokset ovat erinomainen pohja viedä eteenpäin Kiertotalo-hanketta, jonka avulla kiertotaloudesta halutaan tehdä Lumo-kotien asukkaille entistä helpompaa ja konkreettisempaa. Hankkeessa ovat mukana Kojamo Lumo-koteineen, Lassila & Tikanoja sekä kestävää kehitystä edistävät Motiva ja Sitra.
– Valtakunnallisen kyselyn tulokset olivat innostavia. Lumo-kotien asukkaatkin ovat kiinnostuneita edistämään kiertotaloutta, ja toki moni niin jo tekeekin. Parhaat käytännöt halutaan nyt muidenkin käyttöön, Kojamon ympäristö- ja energia-asiantuntija Ayla Dinçay sanoo.
Vielä ehtii mukaan!
Toukokuun alussa Lumo-kotien asukkaille lähetettiin uutiskirje, jossa kysyttiin kiinnostusta osallistua hankkeeseen.
– Olemme saaneet todella hyvin vastauksia, lähes sata. Ja vielä ehtii mukaan, sillä viimeinen ilmoittautumispäivä on maanantaina 21.5., Dinçay kannustaa.
Asukkaiden vastaukset käydään läpi alkukesästä. Samalla valitaan Lumo-talot, joissa kiertotaloutta edistäviä kokeiluja lähdetään viemään eteenpäin.
Dinçayn mukaan kyselytutkimus auttaa ymmärtämään, mitä kiertotalous tarkoittaa kotien arjessa. Samalla päästään miettimään kehityskohteita.
– Kokeilujen sisältö riippuu pitkälti asukkaiden toiveista ja tarpeista, Dinçay toteaa.
Kiertotalous on muutakin kuin kierrätystä
Kiertotalous on noussut päivän puheenaiheeksi, mutta itse asiassa moni meistä on edistänyt sitä jo pitkään esimerkiksi lajittelemalla jätteensä. Lumo-kotien ja -taloyhtiöiden lajittelumahdollisuuksia halutaan kuitenkin edelleen parantaa.
– Yritämme löytää lajitteluun entistä fiksumpia ratkaisuja, vaikka kaupunkiasunnoissa ja jätekatoksissa tilat ovatkin rajalliset. Eniten parannettavaa on muovin kierrätyksessä, Dinçay sanoo.
Kiertotalous tarkoittaa kuitenkin paljon muutakin kuin kierrätystä. Kaiken ytimessä on ehkäistä jätteiden syntymistä ja lisätä tavaroiden ikää huoltamalla ja käyttämällä niitä uudelleen.
– Omistamisen sijasta siirrytään entistä enemmän tuotteiden jakamiseen ja vuokraamiseen, Dinçay toteaa.
Monessa Lumo-talossa tämä on jo arkipäivää. Esimerkiksi yhteiset pesulatilat vähentävät tarvetta hankkia oma pesukone. Myös vettä ja energiaa säästyy. Kaikkien asukkaiden käytössä olevat yhteistilat tehostavat puolestaan rakennuksen neliöiden käyttöä. Myös Lumo-talojen yhteiskäyttöautot ovat suosittuja, Niitä on nyt 25 kpl kymmenellä paikkakunnalla.
Uusia kiertotalouteen liittyviä kokeiluja kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi Helsingin Sörnäisissä on kokeiltu kevään aikana kiertotalous-Liiteriä, josta Lumo-talojen asukkaat ovat voineet lainata veloituksetta työkaluja, siivousvälineitä ja polkupyöriä.
– Asukkaiden palaute on ensisijaisen tärkeää, millaisia asioita kannattaa viedä eteenpäin ja levittää laajemmalle, Dinçay sanoo.
Epätavallisetkin ideat sallittuja
Lumo-kotien asiakkuuspäällikkö Pekka Kivistö uskoo, että kiertotalous tulee tulevina vuosina entistä tutummaksi ja osaksi kotien arkea.
– Ensimmäinen askel on ajatella omaa arkeaan uudesta näkövinkkelistä. Jokainen voi tehdä jotakin, vaikka lisäämällä tavaroiden lainaamista ja uusiokäyttöä, Kivistö toteaa.
Epätavallisetkin ideat ovat sallittuja. Kivistö vinkkaa, että esimerkiksi käytöstä poistettaville pihakalusteille voi keksiä uuden käyttökohteen.
– Eräässä Lumo-talossa lasten hiekkalaatikoiden vanhoista rungoista tehtiin hienot istutuslaatikot, joissa asukkaat viljelevät vihanneksia.
Jokaisesta talosta voi löytyä kiertotalouteen liittyviä uusia toimintatapoja ja parannusehdotuksia.
– Ideoiden ei tarvitse olla korkealentoisia. Kiertotaloutta voidaan edistää pienilläkin asioilla, Kivistö korostaa.
Hyvä tapa tuoda asiaa esille ovat esimerkiksi kiertotalouteen liittyvät teemapäivät ja ideakilpailut oman talon asukkaille. Kivistö sanoo, että parhaimmillaan kiertotalous on yhdessä tekemistä.
– Porukalla tehdään töitä jonkun isomman tavoitteen saavuttamiseksi – tässä tapauksessa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.
Kaikki sujuu yhteispelillä
Lumo-taloissa kiertotalouden edistäminen on yhteispeliä asukkaiden, vuokranantajan ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Ammattitaitoisella kiinteistönhoidolla on tärkeä osuutensa.
Kiertotaloutta edistää se, että rakennuksista ja asunnoista pidetään hyvää huolta. Näin esimerkiksi sisustusmateriaalien ja taloteknisten laitteiden käyttöikä pitenee, eikä niitä tarvitse ennenaikaisesti uusia.
– Kiinteistöjen hyvinvointi tuo myös viihtyisyyttä asumiseen, Lassila & Tikanojan projektipäällikkö Markus Alftan muistuttaa.
Lassila & Tikanoja tuottaa pääkaupunkiseudun Lumo-talojen Lumo-talkkaripalvelut. Käytännössä se tarkoittaa, että jokaisella Lumo-talolla on oma, nimetty talkkari, joka pikkuhiljaa tulee asukkaille tutuksi. Toimintamalli on saanut asukkailta kiitosta: talokohtaisten talonmiesten ansiosta kiinteistöjen hoito- ja huoltotyöt hoituvat nyt entistä sujuvammin.
– Lumo-talkkarit tuntevat hyvin paikat. Se auttaa pitämään kiinteistön kunnossa ja energiatehokkaana, Alftan sanoo.
Hän korostaa myös asukkaiden roolia kiinteistöjen ja viihtyisyyden ylläpidossa. Esimerkiksi kierrätys sujuu mukavasti, kun jätteet lajitellaan oikein, eikä jätekatokseen kanneta sohvia tai muita sinne kuulumattomia esineitä.
Mikä on kenenkin vastuulla, löytyy helposti täältä.
– Hyvä esimerkki pienestä, mutta merkityksellisestä asiasta on liesituulettimen rasvasuodatin, jonka puhdistus ja vaihtaminen ovat Lumo-kodeissa asukkaan vastuulla. Jos suodatinta ei puhdisteta, energiaa kuluu hukkaan, Alftan toteaa.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Kurkistus kotiin
Rauhallista luontoa sekä tilaa musiikille – tässä ovat Nuppu Oinaan lempikulmat
- Omilla kulmilla
Pasilan monet kasvot – yhdistelmä betonibrutalismia, palveluita ja luontoa
- Asumisen trendit ja kehitys
10 vuotta lumoavaa vuokra-asumista
- Ohjeita asumiseen
Sähkösopimus vuokra-asuntoon – opas oikean sähkösopimuksen valintaan